Om blodtrycket: Vad är blodtryck och vad betyder siffrorna?

Blodtrycket är den kraft som blodet utövar mot väggarna i kroppens blodkärl, när blodet pumpas runt i kroppen. Blodtrycket är viktigt för att blodet ska kunna transportera syre och näringsämnen till kroppens olika organ och vävnader.

Blodtrycket mäts i två värden: det systoliska blodtrycket (övertrycket) och det diastoliska blodtrycket (undertrycket). Det systoliska blodtrycket är det högsta trycket som blodet utövar mot kärlväggarna när hjärtat pumpar. Det diastoliska blodtrycket är det lägsta trycket som blodet utövar mot kärlväggarna mellan hjärtslagen.

Blodtrycksmätning

Blodtrycket kan variera under dagen och natten, och det kan också förändras över livet. Normalt sett är blodtrycket högst på dagen och lägst på natten, men detta kan variera beroende på aktivitet och stressnivåer.

Blodtrycket mäts vanligen med en blodtrycksmanschett, som placeras runt armen. Blodtrycket kan dock även mätas på handleden eller direkt via access i ett blodkärl. När du mäter ditt blodtryck får du två olika värden. Det första värdet man får är det systoliska blodtrycket, och det andra värdet är det diastoliska blodtrycket (tex 130/80). Blodtrycket mäts vanligen i millimeter kvicksilver (mmHg). Ett normalt blodtryck är vanligtvis omkring 120/80 mmHg, där 120 representerar det systoliska blodtrycket och 80 representerar det diastoliska blodtrycket.

Högt blodtryck, eller hypertoni, är en vanlig sjukdom som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. Risken för stroke, hjärtinfarkt, njursjukdom och andra allvarliga sjukdomar ökar. Många faktorer kan bidra till ett högt blodtryck, tex övervikt, brist på fysisk aktivitet, rökning, stress, hög alkoholkonsumtion och andra sjukdomar. Lågt blodtryck, eller hypotoni, kan också orsaka problem, tex svimningar och yrsel. Lågt blodtryck kan orsakas av tex läkemedel, inaktiv livsstil, hög ålder och andra sjukdomar.

Du har säkert hört talas om blodtrycksfall. Ett blodtrycksfall innebär att blodtrycket sjunker hastigt till låga nivåer. Detta kan orsaka yrsel, svimningar och andra symtom. Ett blodtrycksfall är ofta ofarligt men det kan också vara tecken på mer allvarliga sjukdomar.

Gränserna för högt och lågt lågt blodtryck varierar beroende på bland annat ålder, kön och underliggande sjukdomar. Generellt kan man dock säga att ett blodtryck över 140/90 mmHg är förhöjt medan ett blodtryck under 90/60 mmHg är lågt. Innan man diagnostiserar ett högt eller lågt blodtryck bör man dock ta upprepade värden av blodtrycket vid flera olika tillfällen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha ett välkontrollerat blodtryck om man vill uppnå en optimal hälsa. Utöver blodtrycket finns det dock flera andra hälsofaktorer man bör ta hänsyn till. En av dessa hälsofaktorer är blodfetterna (kolesterolet). Vill du läsa mer om kolesterol och andra blodfetter kan du besöka vår systersida Kolesterollabbet.

Rulla till toppen